Як приємно гуляти по літньому лісі: милуватись деревами, квітами, дихати свіжим повітрям і разом з тим збирати «живі» вітаміни. Одна з самих смачних і корисних дикорослих ягід — чорниця, сьогодні користується великим попитом як в Росії, так і за кордоном. В США навіть вивели сорт садової чорниці, плоди якої значно більші лісової. Але по-справжньому цілющими властивостями володіє тільки лісова чорниця.

Чорниця – багаторічний чагарник з прямостоячими гіллястими стеблами висотою до 40 див. Вона росте в змішаних і хвойних лісах, переважно в тінистих і болотистих місцях. В давнину вважали, що чорниця дозріває в кінці липня, після дня Панкратія і Кирила. Однак в умовах глобального потепління збирати цю ягоду іноді можна вже з кінця червня до перших заморозків.

У цих чорних з сизим нальотом ягодах містяться вітаміни групи B, PP і C, пектинові і дубильні речовини, каротин, цукру, органічні кислоти, антоціани, мікроелементи, ефірна олія. На думку вчених, чорниця – абсолютний лідер за вмістом марганцю серед інших дикорослих ягід. Американські дослідники встановили, що антоціани, якими багаті плоди чорниці, завдяки унікальній здатності пригнічувати активність вільних радикалів, уповільнюють процес старіння.

Напевно, сьогодні кожному відомо, що чорниця дуже корисна для зору: на її основі розробляється цілий комплекс лікарських препаратів. Вчені довели не тільки благотворний вплив ягоди на гостроту зору (особливо нічного), але і на кровообіг у сітківкі. Через здатність знижувати стомлюваність очей, чорниця просто необхідна тим, робота яких пов’язана з підвищеним навантаженням на органи зору.

Ці лісові ягоди виводять з організму солі, тобто рекомендовані при каменях у нирках, ревматизмі і подагрі. Корисно їсти чорницю при анемії, хворобах шлунку та печінки. А її регулярне вживання знижує ризик розвитку онкологічних захворювань.
Свіжі ягоди чорниці добре вживати в їжу по 100-200 г 2-3 рази в день при погіршенні зору, гастритах, хворобах суглобів і закрепах. Приготований чай з плодів чорниці застосовують як сечогінний і в’яжучий засіб. Дуже смачний вітамінний загальнозміцнюючий чай з плодів і листя чорниці, суниці, малини і чорної смородини. Чорницю використовують і зовнішньо: протерті через сито ягоди прикладають на екземи, прищі, незагоєні рани.

Цілющі і листя чорниці. У них містяться речовини, що сприяють зниженню рівня цукру в крові, вони мають в’яжучу, протизапальну та сечогінну дії. Відвари і настої з листя призначають при діабеті. Приготувати їх можна наступними способами.

Настій: 15 г сухого листя настоювати 1 годину на 400 мл окропу, пити по 100 мл 3 рази на день до їжі при гастриті, діабеті і нирково-кам’яної хвороби.
Відвар: 60 г листя кип’ятити 20 хв у 1 л води. Пити по 50 мл 3 рази на день при коліті, діабеті і внутрішніх кровотечах. І відваром, і настоєм листя чорниці можна промивати рани і робити клізми при гемороїдальних кровотечах.

При проносі, хворобах шлунка, ентериті і печії корисний відвар плодів: 1 ст. л. сухих ягід залити 2 склянками гарячої води, пити по 60 мл 4 рази на день до їди. Цей настій п’ють однаковими порціями протягом дня при подагрі, ним також полоскати рот при стоматиті.

Тепер розповімо про те, як надовго заготовити цю цілющу лісову ягоду.
Сушені ягоди: свіжу, цілу чорницю перебрати, промити водою в друшляку під водою, дати висохнути, сушити в духовці при температурі спочатку 45°, потім 60°С до повного висихання. Висушені ягоди можуть зберігатися протягом 2 років.
Листя для сушіння бажано збирати під час цвітіння, сушити в тіні, під навісом, розсипавши тонким шаром на широкому посуді. Термін придатності сушеного листя – 1 рік.

Ягоди чорниці можна розкласти по пакетах і заморозити, а можна законсервувати.
Чорниця натуральна: вимиті плоди укласти в банку, злегка утрамбовувавши, залити кип’яченою водою при температурі 50-60°С і стерилізувати в киплячій воді з розрахунку 10 хв. на літрову банку. Закатати кришкою, перевернути і залишити так до повного охолодження.
Для приготування чорниці натуральної з цукром потрібно 1 кг ягід і 100-300 г цукру. Третина плодів покласти в каструлю, додати цукор, підігріти під кришкою до повного розм’якшення і ретельно розім’яти. Решта ягоди висипати в банку і залити киплячим сиропом. Стерилізувати в окропі з розрахунку 10 хв. на літрову банку.

Для збору чорниці ідеально підходить сухий сонячний день, тому що ця ягода дуже м’яка і соковита і легко мнеться. Коли будете збирати ягоди і листя, будьте обережні з чагарником, намагайтеся не пошкодити йому, бо чорничник охороняє грунт від ерозії і висихання. А перед тим як лікуватися чорницею, не забудьте проконсультуватися з лікарем! Будьте здорові!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *